Windows 8 Opslagruimten (Storage Spaces): slimmer omgaan met je harde schijven

Wat zijn opslagruimen en hoe stel je het in?

Door


Inleiding

Windows 8 bevat een zeer slimme technologie om beter om te gaan met harde schijven. Dankzij de zogenaamde Opslagruimten (Storage Spaces in het het Engels) kun je twee of meer harde schijven tot één station, om ze één grote opslagplek te creëren.


Mocht je ooit tegen ruimtegebrek aanlopen, dan kun je een nieuwe, extra harde schijf toevoegen aan zo'n bestaande Opslagruimte. Dat is ideaal, want je hoeft dan niet net als vroeger te gaan tobben over hoe je je data op een slimme manier gaat verdelen over twee stations, je maakt je bestaande station simpelweg groter. Een ander voordeel van Opslagruimten is dat je voor een gedeelte van de gecombineerde drives kunt aangeven dat je wil dat bestanden op twee of meer schijven worden geplaatst. Je hebt dan wat minder beschikbare opslagcapaciteit, maar indien één van de schijven sneuvelt, is je kostbare data wel nog steeds veilig benaderbaar via een andere disk. Voor de kenners: een beetje als RAID 1 (mirroring) dus, maar dan slimmer omdat je niet complete schijven hoeft te mirroren.

Opslagruimten betekent een nieuwe manier van omgaan met de schijven in je PC en de data die er op staat. Het zal voor veel mensen letterlijk een manier van denken zijn. Met Opslagruimten is het niet langer zo dat een drive-letter (D: of E:) één-op-één gekoppeld is aan één fysieke drive. 

Wie aan de slag gaat moet even wat jargon onder de knie krijgen. Één of meerdere fysieke harde schijven kun je combineren tot een opslaggroep ofwel storage pool. Drie schijven van 2 TB per stuk wordt zodoende een opslaggroep van 6 TB. Op een opslaggroep kun je vervolgende één of meerdere opslagruimten ofwel storage spaces maken. Die opslagruimten is wat je later in Windows ziet als bruikbaar schijfstation. Iedere opslagruimte krijgt dan ook een drive-letter, zoals D: of E:. Zoals we verderop zullen zien kun je per opslagruimte bepalen of de data die wordt opgeslagen wel of niet op twee of meer schijven geplaatst moet worden. Onderstaand schema laat dit duidelijk zien.

Nog één wellicht verwarrend ding, dat je in je achterhoofd moet houden. Zo'n opslagruimte kan groter gemaakt worden dan de opslaggroep waar deze op gebaseerd is. In een opslaggroep van 6 TB kun je dus prima een opslagruimte van 10 TB aanmaken. Zodra je daar echter meer dan 6 TB aan data op wil zetten zal Windows de melding geven dat de ruimte vol is. Je kunt dat dan oplossen door een extra fysieke schijf aan de opslaggroep toe te voegen. Verder kun je bestaande opslagruimten indien gewenst vergroten en verkleinen.


WindowsInfo.nl maakt gebruik van cookies.