Windows 8 Tip: Aan de slag met Extern Bureaublad / Remote Desktop

Bedien je computer op afstand

Door


Extern Bureaublad

Heb je een computer met Windows 8 Pro dan kun je die eenvoudig op afstand bedienen zonder dat je daar extra software voor nodig hebt. Windows 8 Pro is namelijk voorzien van Extern Bureaublad (Remote Desktop). De naam maakt al duidelijk hoe de techniek werkt: via een netwerkverbinding wordt het bureaublad van een andere computer weergegeven op de computer die de verbinding heeft opgezet.


De computer die je wil bedienen moet voorzien zijn van Windows 8 Pro, maar de computer waarvandaan je wil verbinden kan iedere moderne versie van Windows zijn waarop een Extern Bureaublad / Remote Desktop programma geïnstalleerd is.

Om in te kunnen loggen op een computer moet je eerst Extern Bureaublad activeren. Dat doe je via Geavanceerde Systeeminstellingen die je kunt vinden Systeem in het configuratiescherm. Ga naar het tabblad Externe Verbindingen, standaard is ‘Geen externe verbindingen met deze computer toestaan ingeschakeld’. Om van Extern Bureaublad bureaublad gebruik te maken moet je ‘Externe verbindingen met deze computer toestaan’ inschakelen.

De volgende stap is het selecteren van de gebruikers. Standaard heeft de hoofdgebruiker van het systeem al toegang, maar eventueel kun je hier nog extra gebruikers toevoegen. Als je deze stappen doorlopen hebt is de computer toegankelijk, mits de computer in een thuis- of werknetwerk is opgenomen. Externe toegang is standaard geblokkeerd wanneer je met een openbaar netwerk verbonden bent.

Op de computer die je wil gebruiken om de andere computer te besturen heb je het Extern Bureaublad / Remote Desktop programma nodig. In de standaardversie van Windows 8 is die standaard geïnstalleerd. Voer de naam of het IP-adres van de computer in die je wil besturen en het programma maakt verbinding met de computer. Even later kun je inloggen op de computer die je wil besturen.

Microsoft biedt in de Windows Store ook een ‘full screen’ versie van Extern Bureaublad aan. Klik hier om het programma in de Windows Store te bekijken. Daarnaast zijn er ook voor andere besturingssystemen programma’s beschikbaar die je kunt gebruiken om verbinding te maken met je computer, zoek daarvoor in de verschillende app stores naar RDP-clients.


WindowsInfo.nl maakt gebruik van cookies.